Anders Öfvergård - Badrumstips från Arga snickaren

Anders Öfvergård, känd som Arga snickaren och som programledare för bland annat Robinson, har nyligen renoverat badrummet med badrumsinredning från Svedbergs i sitt hus på Värmdö. För Anders är det viktigt med ett badrum som har mycket förvaring och som dessutom är lätt att hålla rent. För att ta reda på mer besökte vi Anders och lät honom berätta om sina tankar och upplevelser från badrumsrenoveringen.

Ett badrum med rena och raka linjer

Anders bor i ett modernt renoverat hus med rena och raka linjer och har därför byggt ett ombonat och strikt badrum i naturens färger som passar in i övriga hemmet.

- Jag är väldigt mycket för naturens färger och vill inte ha massa färger på kommod, blandare och spegelskåp. Jag valde svarta blandare i duschen och på tvättstället som passar väldigt bra med gråa plattor och grå badrumsinredning.

- För mig är badrummet en kombination av funktion och förvaring. Jag tycker också att ett badrum är fantastiskt när det är lätt att hålla rent för att rummet ska åldras snyggt då ett badrum ska leva väldigt länge.

Dubbelt av allt

Anders nya badrum ligger precis jämte sovrummet och används bara av honom och hans fru. Badrummet är inrett med varsin dusch, dubbla handfat och dubbel förvaring i såväl kommod som spegelskåp. Tack vare detta blir det ditt eget badrum fast du har det för två.

- Det viktiga med att renovera ett badrum är att göra det fräscht och snyggt samtidigt som det ska vara lätt att hålla rent. Vi måste också våga bestämma oss för vad vi själva gillar och inte vara så påverkbara för vad andra tycker. Ett badrum är likt sovrummet så otroligt personligt då det väldigt sällan är någon annan som är i rummet.

DK Underdel

Jag tycker det är härligt med lådor i kommoden och det är fantastiskt bra att man kan använda hela lådorna.

DK Spegelskåp

Spegelskåpet är fantastiskt bra med lampan i spegeln. Jag gillar även att luckorna är handtagslösa.

Tvättställ

Med dubbla handfat och heltäckande porslin blir tvättstället väldigt enkelt att göra rent.

Skule tvättställsblandare

Jag gillar de svarta blandarna jättemycket och den svarta bottenventilen ger en bra helhetskänsla. 

 

Dusch & duschbatteri

Med två takduschar får du en extra lyxkänsla samtidigt som det är väldigt snyggt med en glasvägg som gör att du kan gå in till duschen från båda håll.

WC med fixtur

WC-stolen är otroligt bra med en annorlunda design vid vattenlåset som inte blir lika smutsig och är lätt attt hålla ren.

Hur gick dina tankar vid planeringen av ditt nya badrum?

- Jag valde att använda stora 60x60 plattor över hela golvet och ett Unidrain golvavlopp som är en speciell golvbrunn som ligger i vinkel mellan golv och vägg istället för den mer traditionella golvbrunnen. Fördelen med en Unidrain är du kan använda de stora golvplattorna i hela badrummet och behöver inte blanda in småkakel i duschdelen. Du kan dessutom klä brunnen med klinkers, koppar eller använda ett rostfritt galler.

- Jag har valt en 140 cm duschvägg och det enda jag var orolig för var att det skulle skvätta från de dubbla duscharna med endast 70 cm per dusch. Detta var inget problem alls särskilt inte när vi har två takduschar som gör att det blir ett koncentrerat vattenfall från duschtallriken.

- Jag gillar att ha ett helt tvättställ i porslin då det är mycket lättare att hålla rent än ovanpåliggande tvättställ. Med ett integrerat tvättställ kan du snabbt göra rent kommoden med ett glas vatten utan att det blir blött eller att färgen spricker.

Vad är dina erfarenheter från renoveringen?

Vi frågade Anders hur han upplevde monteringen av Svedbergs badrumsmöbler och han hade nästan bara positiva upplevelser från monteringen.

- Monteringen av kommoden och spegelskåpet fungerade jättebra. Kommoden var fantastisk enkel att sätta upp med hjälp av hängskenan och ställskruvarna. Du slipper ben och fixering med skruv vilket riskerar att göra så kommoden inte blir rak. Med en skena är det supersmidigt att hänga på kommoden för att sedan med hjälp av ett vattenpass se till så allt är rakt. Sedan älskade insexnyckeln som kom med WC-stolen som du använder för att fästa WC-fixturen i porslinet.

Skapa mycket plats åt underdel och dusch

När vi frågar Anders om vad du ska tänka på när du planerar ditt nya badrum så är det viktigt att alltid låta en våtrumscertifierad hantverkare göra tätskiktet. Anders tycker också att man inte alltid behöver använda kakel i hela badrummet för att det då kan bli för sterilt. Vid planeringen av möbler så är det viktigt att tänka på att ge rätt möbler stort utrymme.

” Ett badrum känns väldigt sällan trångt, vilket gör att det är bättre att ta in ett dubbeltvättställ istället för ett enkelt handfat. Prisskillnaden blir inte så stor.”

”Toalettstolen behöver inte så mycket plats som man tror. Däremot så ska du skapa så mycket plats som möjligt för kommod och dusch. Det är viktigare att ha bra plats i duschen än vid toaletten.”

Anders tycker också att man ska använda möbler med dubbel förvaring då det ofta är flera personer som delar på samma badrum. Han nämner också att många inte förstår att det är bredden på duschväggen och inte djupet som är det viktiga. Med rätt bredd på duschutrymmen får du ut både armar och armbågar vilket förbättrar din duschupplevelse.

Anders tre bästa tips vid badrumsrenovering

Använd så mycket
lådförvaring som möjligt

Det är mycket skönare att titta ner i en låda jämfört med att behöva leta bakom saker i en hylla. I ett badrum har du ofta mycket flaskor och burkar som blir mycket lättare att hantera i lådor.

Bygg ett badrum som
är lätt att hålla rent

Med en WC-fixtur och vägghängd WC-stol blir det mycket lättare att hålla badrummet rent och försök skaffa en kommod utan ben. Då kan du enkelt rengöra badrummet vilket gör att rummet åldras snyggt och håller länge.

Gör inte för många
hål i ytskiktet

Försök att undvika att göra hål i vägg och golv i badrummet. Det är vanligt att det fästs upp till exempel tvålhållare eller fack för schampo på väggen i våtrumzon 1 vilket ökar risken för fuktskador.

Fler badrum i framtiden

När vi frågar Anders vad han tror om framtidens badrum så säger han att vi likt USA kommer bygga fler badrum, men kanske inte i samma storlek som nu.

- I USA är det vanligt att det finns ett badrum för varje sovrum och det tror jag kommer bli vanligare även i Sverige. Vi kommer fokusera mer på mindre badrum med dubbeltvättställ och dusch men kanske inte lika mycket på badkar.

- Sedan tror jag att vi kommer vilja ha ännu mer förvaring i badrummet. Du vill inte ha handdukar i ett annat rum utan allt ska få plats i badrummet.

Varför valde du badrumsinredning från Svedbergs?

-Jag tycker att vi har en skatt i Sverige med mycket tillverkning av möbler och tycker därför att man ska arbeta med svenska tillverkare för att gynna svensk produktion. Sedan blir det också lättare med leveranser när man köper badrumsinredning som produceras i Sverige.

Besök närmaste återförsäljare

Besök en återförsäljare nära dig och se våra badrumsmöbler "på riktigt".

Utforska DK badrumsprodukter och tvättställsskåp.

Internet Explorer stöds inte som webbläsare. Vänligen kom tillbaka och besök vår webbplats med en annan webbläsare.