Allt började med ett formgivet mjölkkärl 1920

Vi älskar badrum. Utmaningen att på en liten yta kombinera ett modernt formspråk med det funktionella och praktiska. Dessutom i en miljö som dagligen utsätts för vatten, fukt och temperaturskillnader. Men det var inte så allt började.

Holger fick en idé

När unge Holger Svedberg grundade vårt företag 1920 var det mjölkkärl som tillverkades. Visserligen de bästa som gick att uppbringa, men så mycket gemensamt med dagens badrumsmöbler hade de inte. Förutom en liten detalj. Plåten som han tillverkade efter konstens alla regler i det egna bleckslageriet.

Skåpet som blev stilbildare

Åren gick och Holgers båda söner växte upp. Det var efter andra världskriget och framtidstron var stor. Sönerna såg nya möjligheter i det mesta, så också med bleckslageriet. Med stor entusiasm började de testa om det inte skulle gå att göra andra produkter av plåten. Resultatet blev en helt ny typ av badrumsskåp av plåt med infälld belysning. En revolutionerande nyhet som skulle bli stilbildare för alla moderna badrum.

Bröderna började tänka nytt

1962 kom genombrottet. Det nya badrumsskåpet bidrog till att man nu tog badrummet på allvar. Plötsligt hade ett anonymt, sanitärt hemlighus förvandlats till ett rum med plats för inredning, design och avkoppling. Bröderna fortsatte att tänka nytt. Snart byggdes ett stort snickeri och de första badrumsmöblerna presenterades.

Svedbergs historia
I vårt sortiment finns flera badrumsskåp inspirerade av det som revolutionerade badrummet 1962.
DK, formgivet av Morten Voss och Stinne Knudsen.
DK, formgivet av Morten Voss och Stinne Knudsen.

Känslan för hantverket lever kvar

Än idag, hundra år efter grundandet, finns bleck­slageriet kvar. Liksom känslan för hantverket. Kunskap som har ärvts i generationer och anpassats till dagens moderna tillverkning. Fortfarande görs mycket för hand, allt med precision och noggrannhet. För det är så man alltid har gjort i Dalstorp. Oavsett om det handlar om mjölkkärl eller badrumsmöbler.

Svedbergs Badrum

Internet Explorer stöds inte som webbläsare. Vänligen kom tillbaka och besök vår webbplats med en annan webbläsare.