Fotograf: Robin de Blanche

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Mohammed Salih, sparekonom, influencer, poddare och författare, och Alexandra Högsander, skadereglerare, bor tillsammans med sina tre barn i sitt nya hus på Aspan utanför Ronneby. De byggde sitt drömhus inspirerat av nordisk och sydeuropeisk modern arkitektur, med fokus på hållbarhet och energieffektivitet. Badrummet, utrustat med Svedbergs badrumsinredning, blev deras alldeles egen spaanläggning i hemmet.

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Instagram: @mohammedsvagtillmiljonen och huskontot: @sidusvillan.

Vi som bor här: Mohammed Salih, 30. Alexandra Högsander, 29. Barnen Sibel, 3, och tvillingarna Benjamin och Adam som föddes den 29 maj 2023.

Bor: I sitt nya hus på Aspan utanför Ronneby.

Yrke:  Mohammed är sparekonom, influencer, poddare ochförfattare. Alexandra jobbar som skadereglerare när hon inte är föräldraledig.

Projekt just nu: Altanbygge, anlägga gräsmatta och finplanera tomten.

Familjen

 

Hej Mohammed och Alexandra! Berätta lite om er själva och er familj.
- En stor familj på fem numera efter att ha fått tvillingpojkar, Adam och Benjamin. Utöver det har vi en dotter på tre år. Vi är en aktiv familj som gillar att röra på oss, älskar att vistas i naturen och värdesätter tiden som den absolut dyraste tillgången. Utöver det är tiden med släkten viktig för oss. Just ni befinner vi oss i en rolig men intensiv fas i livet där mycket händer. Samtidigt som vi har hus och hem att sköta hand om har jag ett jobb som kräver Stockholmsvistelser varje vecka.


Hur träffades ni?
- Faktiskt via Tinder, eller det var där vi hittade varandra, sedan så träffades vi första gången på Starbucks, som låg på Kungsgatan i Stockholm.

Som 13-åring flydde du med din familj från Irak till Sverige. Sedan har dess har du bott i Malmö, Kallinge, Karlskrona, Stockholm. Vad fick dig att vilja flytta tillbaka till Blekinge? Och hur lyckades du övertyga Alexandra om det?
- Att återvända till Blekinge var ett beslut som krävde noggrann övervägning och övertygelse, både för mig och Alexandra. Efter att ha bott i olika delar av Sverige, hade jag alltid en kärlek till Blekinge-regionen. Det är en plats som jag alltid har haft en stark koppling till och som jag kände mig hemma i.

När det gäller att övertyga Alexandra, var det en process som krävde öppen kommunikation och att vi båda kunde se de fördelar som att flytta till Blekinge skulle innebära. Vi diskuterade våra mål och våra drömmar som familj och hur en flytt till Blekinge kunde hjälpa oss att uppnå dem. Jag betonade också vikten av att vara närmare mina nära och kära och hur det skulle gynna oss som familj.

Vi gjorde en grundlig analys av för- och nackdelar, inklusive arbetsmöjligheter, skolor och livskvalitet, och kom fram till att det var en positiv förändring för oss. Det var inte ett lätt beslut, men med ömsesidig förståelse och stöd kom vi båda överens om att flytta tillbaka till Blekinge och bygga vårt liv här. Det har varit en fantastisk resa och ett beslut som vi är tacksamma för varje dag

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Husdrömmer

Har ni alltid haft en önskan att bo i hus?
- Att bo i ett hus har alltid varit en dröm för oss, men det var en dröm som vi inte alltid trodde skulle bli verklighet. Vi kommer båda från familjer med begränsade ekonomiska resurser, och att äga ett hus verkade vara en avlägsen och orealistisk målsättning när vi var yngre. Framförallt i ett helt nybyggt sådant.

Vad var det som fick er att besluta er för att bygga ett nytt hus i stället för att köpa ett befintligt?
- En av de främsta anledningarna till detta beslut var att vi ville ha en bostad som var perfekt skräddarsydd för vår familj. Med barn i familjen var det viktigt att tänka på deras behov och framtida utveckling. Genom att bygga själva kunde vi säkerställa att huset hade rätt storlek, layout och funktioner för oss.

Vi ville också ha möjligheten att välja material och teknologier som var miljövänliga och energieffektiva, vilket var en viktig aspekt för oss. Att bygga nytt gav oss kontroll över dessa val och möjlighet att göra vårt hem mer hållbart.

Att kunna forma vår egen bostad precis efter våra önskemål och situation har gett oss en känsla av stolthet och tillfredsställelse. Det är verkligen vårt drömhem, och vi är tacksamma för möjligheten att ha kunnat skapa det från grunden.

Hur valde ni tomten ni skulle bygga på?
- Vi letade efter en plats som inte bara skulle erbjuda oss möjligheten att bygga vårt drömhus, utan också en plats som skulle passa våra önskemål och livsstil.

Havsutsikten och närheten till havet var definitivt en avgörande faktor i vårt val. Det var något vi drömde om och ville ha som en del av vår vardag. Naturen och skogen runt omkring var också mycket viktiga för oss. Vi ville ha en plats där vi kunde komma ut i naturen, promenera, utforska och koppla av. 

 

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Huset

Berätta om ert nybyggda hus. Hur gick tankarna från början och förverkligades era husdrömmar?
- Vi inspirerades av både nordisk och sydeuropeisk modern villaarkitektur, och det minimalistiska formspråket med raka linjer och högt i tak var något som vi båda älskade. Vi ville också ha stora fönsterpartier som skulle släppa in maximalt med ljus och ge oss känslan av att vara nära naturen, oavsett var vi befann oss i huset.

Men att förverkliga dessa drömmar var inte en enkel uppgift. Vi ställdes inför utmaningar som fick oss att fundera: "Kommer vi verkligen att klara av det här?" Byggprocessen var krävande, och det fanns stunder när vi tvivlade på om vi skulle kunna slutföra projektet. Men vi lät aldrig tvivlet ta överhanden. Det visar att med tro på sig själv och hårt arbete kan man uppnå sina mest ambitiösa mål.

Vad är ni mest nöjda med i ert hus och vad skulle ni gjort annorlunda om ni fick välja idag?
- Det vi är mest nöjda med i vårt hus är hur det verkligen blev precis som vi hade drömt om. Det är ett hem som känns öppet, luftigt och lättskött, vilket passar vår livsstil och behov perfekt. 

Sedan att ha ett stort badrum på ovanvåningen är verkligen något som vi är otroligt nöjda med. Det ger verkligen en känsla av lyx och en spaanläggning i vårt eget hem. Det är en av de saker som verkligen förhöjer vår boendekomfort och något som vi inte skulle vilja vara utan.

Om vi fick välja om idag, skulle vi förmodligen ha lagt ännu mer fokus på hållbarhet och energieffektivitet i vårt hus. Det är något som blir allt viktigare för oss, och att minska vår påverkan på miljön är en prioritet.

Hemma hos Mohammed & Alexandra

"Vi ville att badrummet skulle kännas som en lyxig spaanläggning i vårt eget hem."

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Badrummet

Vad var era övergripande mål och förväntningar kring det stora badrummet?
- Vi ville att badrummet skulle kännas som en lyxig spaanläggning i vårt eget hem, och vi hade några specifika mål i åtanke. Vi ville att badrummet skulle vara rymligt och luftigt, med gott om utrymme att röra sig fritt. Vi strävade efter en elegant och modern design med rena linjer och stilrena material. Vi ville att badrummet skulle vara visuellt tilltalande och harmonisera med resten av husets minimalistiska stil. En funktionell layout var också avgörande, så att badrummet skulle vara praktiskt och enkelt att använda i vardagen.


Vad var avgörande för er när ni valde Svedbergs för badrumsinredningen till ert badrum?
- När vi valde Svedbergs för badrumsinredningen till vårt badrum, var det flera avgörande faktorer som påverkade vårt beslut. Svedbergs är känt för att erbjuda högkvalitativa produkter som är pålitliga och långvariga. Det var viktigt för oss att investera i badrumsinredning som skulle hålla länge och hålla hög standard. Det breda utbudet av stilrena och eleganta badrumsprodukte passade perfekt med den minimalistiska och moderna designen vi ville ha för vårt badrum. Vi letade efter badrumsprodukter som inte bara var vackra utan också mycket funktionella och praktiska för vår vardag. Svedbergs produkter erbjuder smarta lösningar och bekvämligheter som vi uppskattar. Vi är medvetna om vikten av hållbarhet och miljöhänsyn. Svedbergs har ett gott rykte när det gäller miljövänliga produkter och tillverkningsprocesser, vilket matchade våra värderingar.

Handla produkterna online eller hos närmsta återförsäljare

Epos underdel 160x45 med ovanpåliggande tvättställ

Grafisk design med elegant ram. Med eller utan öppen förvaring. Bänkskiva och ovanpåliggande tvättställ.

42 570 kr

Halde fristående tvättställsblandare

Minimalistisk och välbalanserat uttryck med smarta funktioner.

3 790 kr

Fross rektangulär

Rektangulärt ovanpåliggande tvättställ i Solid Surface.

6 490 kr

Valje Rundad 120

Minimalistisk spegel med ett stämningsfullt Gloria-ljus.

8 690 kr

Pendelbelysning Cylinder

Kombinera en inredningsdetalj med extra belysning i badrummet. Cylinderformad.

1 290 kr

Takfäste pendelbelysning 3 pendlar

Takfäste för 3 pendlar

1 290 kr

Spika badkarspaket

Badkarspaket inklusive handdusch och termostatblandare med vridbar badkarspip. 150cc/160cc.

5 550 kr

Toalettpappershållare A03

Dubbelhäftande tejp. Rostfritt stål.

350 kr

Enkrok A01

Dubbelhäftande tejp. Rostfritt stål.

150 kr

Att bygga hus under pandemin

Hur påverkade pandemin byggprocessen? Vilka specifika utmaningar stötte du på?
- Under pandemin upplevde byggbranschen en ökad efterfrågan på vissa material samtidigt som det förekom produktionsstörningar och leveransproblem. Detta ledde till förlängda leveranstider och svårigheter att få tag på vissa byggmaterial. Det påverkade vårt byggprojekt genom att fördröja vissa faser och öka kostnaderna. Men vi klarade oss relativt bra ändå!

Hur balanserade ni era behov och önskemål när det gäller husdesign och inredning med de ekonomiska utmaningar som uppstod?
- För att uppnå denna balans var det första steget att tydligt definiera våra prioriteringar. Vi gjorde en grundlig utvärdering av vad som var absolut nödvändigt för att skapa det drömhem vi önskade, och vad som var mer av en önskan. Vi insåg att vissa funktioner och inredningsdetaljer var viktigare än andra för att skapa den önskade atmosfären och livsstilen.

Vi övervakade kontinuerligt våra utgifter och anpassade oss efter behov. Om vi insåg att vissa önskemål inte kunde uppfyllas inom vår budget, var vi villiga att prioritera de viktigaste elementen och skjuta upp vissa detaljer till senare faser av projektet.

Samtidigt var det viktigt för oss att inte kompromissa alltför mycket med våra drömmar och visioner för vårt hem. Vi insåg att vissa saker var värda att investera i, även om det innebar att vi behövde vara ekonomiskt disciplinerade och spara på andra områden.

Spartips

Det är många som känner svårigheter för att spara till kontantinsats i vanligt fall. Nu med tanke på inflationen och världsläget är det ännu tuffare. Vilka är dina spartips till alla som drömmer om eget boende?
- Skapa en tydlig och detaljerad sparbudget som inkluderar ditt mål att spara till kontantinsatsen. Identifiera utgifter som du kan minska eller eliminera för att frigöra mer pengar för sparande. Granska din nuvarande livsstil och se om det finns utgifter som du kan skära ner på. Det kan vara allt från att äta ute mindre ofta till att avbryta prenumerationer du inte använder. Sälj av saker du inte längre behöver. Alla extra intäkter kan gå direkt till ditt sparande.

Att spara till en kontantinsats kan ta tid, så var beredd att ha tålamod och vara disciplinerad i din sparstrategi. Det kan vara frestande att spendera pengar på andra saker, men håll ditt mål i åtanke.

Hemma hos Mohammed & Alexandra

Nu har nått målet till miljonen för ett tag sedan. Ni har ert drömhus och familj. Vad är nästa steg? Vad drömmer ni om?
- Nu när vi har nått vårt mål och har vårt drömhus och vår familj är nästa steg att fundera över våra framtida drömmar och mål, både individuellt och som familj. Kanske är det att ta några steg tillbaka och bara njuta av livet? Det hade varit något, men vi är två individer som hela tiden vill utforska och utvecklas.

Mer inspiration

Svedbergs Badrum

Internet Explorer stöds inte som webbläsare. Vänligen kom tillbaka och besök vår webbplats med en annan webbläsare.